Corpus Solutions

CYBERSECURITY EXPERTS
EN
☰ Menu

2018 - rok velkých událostí v kybernetické bezpečnosti

23. 01. 2019

Začátek nového roku se vždy hodí na bilancování minulých událostí a rok 2018 byl z hlediska kybernetické bezpečnosti opravdu nabitý. Sotva pár dní po začátku minulého roku se objevil Spectre a Meltdown, nyní již dobře známé zranitelnosti procesorů a celý rok si Mark Zuckerberk (Facebook) musel sypat popel na hlavu za neustálé bezpečnostní prohřešky. Mezi největšími tématy roku 2018 se objevily:

  • GDPR – Evropská směrnice o nakládání s osobními údaji způsobila velký rozruch, neboť otevřela navazující bezpečnostní témata, která dlouho ležela opomíjená a donutila širší veřejnost začít se zajímat o problémy kyberprostoru. Přestože je v platnosti už několik měsíců, velká část firem ještě stále nevyřešila, jak se s touto směrnicí vypořádat.

  • Ničivé malwary – Nejde o zcela nový trend, nicméně se v roce 2018 stále častěji objevovaly malwary, které měly jediný cíl – ničit. První ukázkou byl Olympic Destroyer, který narušil průběh zimní olympiády. Další by se daly jmenovat Grey Energy, SamSam nebo Shamoon.

  • Kryptominery – Zatímco rok 2017 patřil ransomware, loni se nejvíce rozmohly kryptominery. S tím jak rostly ceny kryptoměn, se útočníkům začalo velmi vyplácet snažit se nakazit velké množství zařízení a zneužít jejich výpočetní výkon pro těžbu. Během poměrně krátké chvíle si mohli útočníci přijít k velkému jmění, nicméně v závěru roku se ceny kryptoměn značně propadly, a proto se útočnici začali opět vracet k ransomwaru.

  • DDoS útoky – V porovnání s rokem 2017 vzrostl počet DDoS útoků pětinásobně. Nejen, že se staly populárnější, ale také větší, sofistikovanější a více diverzifikované. Začaly mířit na rozličné vrstvy síťové komunikace a jsou i mnohem dostupnější díky Botnetům.

  • Meltdown a Spectre – Zranitelnosti procesorů Intel a dalších výrobců CPU, měly natolik široký dopad, že se týkaly prakticky celého světa. Přesto se ještě během listopadu stále objevovaly jejich nové varianty.

  • Únik osobních údajů – Facebook se celý loňský rok topil v problémech. První problém přišel při odhalení nekalé činnosti společnosti Cambridge Analytica, která zneužívala dat shromažďovaných Facebookem. V říjnu pak unikly přístupové údaje 50 milionů uživatelů a další úniky dat následovaly i v listopadu a prosinci.

Jak je na tom Vaše společnost. Dokázali jste se včas obrnit proti výše zmíněným hrozbám nebo stále visí nad Vámi jako „Damoklův meč“? A co teprve témata, která přinese rok 2019? Nenechávejte svou kybernetickou bezpečnost usnout v minulých letech a nechte Corpus Solutions poradit Vám, jak se vypořádat s aktuálními i budoucími hrozbami.

Tip: všechny aktuality od Corpus Solutions můžete odebírat jako RSS kanál