Corpus Solutions

CYBERSECURITY EXPERTS
EN
☰ Menu

Izrael a Írán nám ukazují budoucnost kybernetické války

11. 06. 2020

Izrael a Írán nám ukazují budoucnost kybernetické války s jejich neobvyklými útoky. Stínová válka vedená převážně v tajnosti dosáhla nové, otevřenější fáze. Na konci dubna 2020 izraelská média informovala o koordinovaném útoku na izraelský vodárenský systém, ale kolik míst bylo zasaženo, se přesně neví. Izraelská národní agentura pro vodní hospodářství původně hovořila o technické poruše, ale později uznala, že se jedná o kybernetický útok.

Díky masivnímu mediálnímu pokrytí v souvislosti s pandemií tyto zprávy zůstaly téměř bez povšimnutí. Poté, 9. května 2020, zkolabovaly počítačové systémy v jednom
z nejdůležitějších íránských přístavů v Hormuzském průlivu, odkud v té době mířily třeba tankery naplněné benzinem do Venezuely. Následovala odveta. Ve druhé polovině května ji pocítily desetitisíce izraelských webových stránek. Hackeři na ně umístili protiizraelská videa a zprávy. Podle televize Channel 12 ten samý den přišel kyberútok
na izraelská výzkumná centra
, kde vyvíjejí vakcínu proti novému koronaviru. A do třetice, někdo se přes počítače snažil ochromit výrobní linky v izraelských továrnách.
Ovšem není jisté, že za tím vším stáli přímo Íránci. Podle izraelské společnosti Checkpoint Software Technologies to přicházelo z Gazy, Severní Afriky a Turecka.

Neobvyklá veřejná šarvátka mezi protivníky Blízkého východu přešla z tajné stínové války do nové, otevřenější fáze. Bližší pohled na tento nový typ izraelsko-íránské výměny naznačuje, že kybernetická válka dozrává do nové fáze, ve které se nyní zavádějí nová pravidla zapojení a odrazování.

Kompletní články najdete pod odkazem: https://bit.ly/2AlyjxR / https://bit.ly/3hgyv1W

Tip: všechny aktuality od Corpus Solutions můžete odebírat jako RSS kanál